Close

by

Signaler når både utsatta EU-medborgare och högerextremer

Idag har regeringens utredare Martin Valfridsson lämnat sina förslag angående utsatta EU-medborgare. I helgen sågs rasistiska medborgargarden och våldsupplopp i Stockholm. Socialdemokrater för tro och solidaritets förbundsordförande Ulf Bjereld kommenterar och påtalar vikten av ett rättssamhälle för alla:

Idag har regeringens utredare Martin Valfridsson lämnat sina förslag angående utsatta EU-medborgare. Valfridsson menar att barn till dessa utsatta inte ska erbjudas skola, att dessa utsatta inte ska erbjudas boenden och att vi bör sluta ge pengar i muggen framför dem som försörjer sig på att tigga.

—  Martin Valfridsson hänvisade idag till att de utsatta EU-medborgarna anpassar sig efter det offentligas signaler. Det är säkert riktigt. Även högerextremer lyssnar på dessa signaler. Och nu kan de uppfatta att det offentliga signalerar stöd för deras åsikter: Att de människor som genom sin utsatthet tvingas komma hit för att söka försörjning, inte borde vara här. Att de inte förtjänar hjälp.

Det är olyckliga signaler att sända, när vi istället mer än någonsin förr borde tala högt om att värna människovärdet och solidariteten, säger Ulf Bjereld.

Långvarig propaganda från högerextremer har resulterat i otaliga våldsbrott mot människor som tigger och mordbränder mot flyktingförläggningar. Och nu i medborgargarden som vill slå hemlösa barn och män som besinningslöst anfaller och misshandlar förbipasserande med mörkare hud- och hårfärg.

Medborgargarden applåderades av den vanliga rasistiska hejaklacken på ljusskygga sajter, men den här gången även av kända personer i mer allmänna kanaler.

Det tyder på en normalisering som är destruktiv och samhällsfarlig, säger Ulf Bjereld och fortsätter:

—  Vi vet sedan tidigare att extremer som upplever att deras åsikter är allmängods kan gå över gränsen och bli ännu mer extrema och våldsamma. Det tycks vara en sådan situation idag, där bland annat Sverigedemokraternas frammarsch ger våldsverkare och rena fascister mer luft under vingarna.

Det är fundamentalt att polisen och det allmänna nu i ord och mening visar nolltolerans mot den terror och det våld som drabbar och hotar alla med mörkare hår- och hudfärg. Att de som deltog i helgens terror och våldsbrott snabbt kan lagföras.

Det är oacceptabelt att människor inte ska kunna gå ut på stan, utan att vara rädda att misshandlas av rasister.

Vi har alla ett ansvar att stå upp för ett rättvist och humant rättssamhälle, som omfattar oss alla, avslutar Ulf Bjereld.

 

Texten publicerades den 1 februari 2016 som ett pressmeddelande.

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!