Close

by

Oförsvarligt att tvångsdeportera till Afghanistan

Nyligen släppte Amnesty International en rapport som beskriver vad som har hänt afghaner som har skickats tillbaka från länder i EU där de sökt asyl. De har skadats i bombattacker, dödats eller tvingats leva i rädsla på grund av att de är hbtq-personer eller för att de har konverterat till kristendomen. Migrationsverket har hittills hävdat att det finns delar av Afghanistan som är säkra, men rapporten drar detta påstående i tvivelsmål, alltmedan antalet döda civila i Afghanistan fortsätter att stiga för varje år som går.

Det är därför bekymrande att ta del av information om en större deportation som ska äga rum från Landvetters flygplats, idag tisdagen den 10 oktober. Migrationsverket är nu svaret skyldigt, hur en sådan deportation kan få äga rum trots samstämmiga vittnesmål om en kaotisk, livsfarlig och politiskt laddad situation i destinationslandet. Utlänningslagen gör ju tydligt att ingen ska utvisas till ett land där hen riskerar att utsättas för förföljelse.

I regeringens senaste regleringsbrev till myndigheten 2017 anges att migrationsverket ska ”analysera om förvarsinstitutet utnyttjas på ett sätt som bidrar till ett värdigt, humant, rättssäkert och effektivt återvändande”. Detta är en tydlig indikation om att verket ska eftersträva att ta humanitära hänsyn i sin arbetsgång och att ett återvändande som inte är värdigt och humant borde vara uteslutet. Likväl är det bara två veckor sedan som en asylsökande med synskada tog sitt eget liv för att inte tvingas återvända med sitt yngre syskon.

Därtill kommer regeringens uppmaning till rättssäkerhet. Sverige har vid ett flertal tillfällen genom åren emottagit skarp kritik från FN:s tortyrkommitté för att vi har avvisat människor till länder där de utsatts för tortyr. Sammantaget finns det goda skäl för migrationsverket att vara självkritiska, och påminna sig om att det är människors liv som de har i sina händer.

Avvisningarna till Afghanistan har redan kritiserats i skarpa ordalag av de människorättsorganisationer vars utlåtanden vi håller högt när kritiken riktas mot andra länder runtom i världen. Nu måste Sveriges rättskänsla räcka till för att rikta en kritisk blick också mot det egna myndighetsutövandet. En massdeportation till en ännu eskalerande krigszon är inte mänskligt försvarligt och måste därför stoppas. På sikt behöver migrationsverket frysa alla pågående utvisningsärenden för att få tid att göra en förnyad bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan.

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!