Close

Framtidstro – en rättvisemärkt klimatkonferens

Framtidstro – en rättvisemärkt klimatkonferens, är en mötesplats och ett forum för dig som vill se mer progressiv politik för ett varmare samhälle, på en svalare planet! Det blir idédebatt, panelsamtal, föreläsningar, boktorg och mingel!

Tid: Lördagen 12 oktober, 09.00 – 16.30

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Arrangör: Socialdemokrater för tro och solidaritet

Anmälan: https://simplesignup.se/event/154057

Fritt inträde!

Tillgängliga lokaler, boka gärna vegetarisk lunchwrap och fika när du anmäler dig!

Programmet:

09.00 – 09.15, Z -salen: Välkomna – inledningsord!
Ulf Bjereld, ordf. Socialdemokrater för tro och solidaritet,
Inledningsord: Mirja Stenberg, Unga Örnar, Malin Malm, ordf S-Studenter och Philip Botström, ordf SSU

09.15 – 10.00, Z -salen: Rapportsläpp – Tankesmedjan Tiden – Vilka klimatinvesteringar behövs?
Vilka investeringar behövs för en hållbar framtid? Tankesmedjan Tiden har påbörjat arbetet med ett antal rapporter på temat hållbarhet, med särskilt fokus på klimat och miljö. Forskningen är tydlig och visar att en omställning behöver ske närmaste åren om vi ska stoppa den globala uppvärmningen. Emilia Bjuggren, borgarråd i opposition med fokus på klimat, har skrivit den första rapporten om nödvändiga klimatinvesteringar. Medverkar gör även Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och profilerad i klimatfrågor och Magnus Nilsson, expert på EU klimatlagstiftning.
Moderator: Amanda Schulin

10.15 – 11.00, Z -salen: Klimatet och den nya världsbilden
– behovet av bildning i en ny tidsålder

Seminarium: Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH, författare och ledamot av Klimatpolitiska rådet.

10.15 – 11.00, Katasalen: Hur arbetar facket med mångfald? – Hur tar vi nästa steg?
Panelsamtal om fackligt mångfaldsarbete, utvecklingen över tid och skillnader beroende på bransch och minoritet. Även sådant som resurser och kunskaper och det interna inkluderingsarbetet kommer beröras, ihop med visioner inför framtida utmaningar och möjligheter.
I panelen: Elisabeth Brandt Ygeman, 2:e vice förbundsordförande handelsanställdas förbund, Marcus Priftis, författare & folkbildare. Ulrika Hagström, utredare TCO
Moderator: Isabelle Ljungberg, LO

11.15 – 12.00, Z -salen: En jämlik och rättvis arbetsmarknad – nyckeln till ett hållbart samhälle?
Panelsamtal om hur frågor om social rättvisa och jämlikhet på arbetsmarknaden kan kopplas till byggandet av ett klimatsmart och hållbart samhälle, både nationellt och globalt.
I panelen: Kadir Kasirga (S), facklig riksdagsledamot, Anna-Klara Bratt, chefsred./ansvarig utgivare Feministiskt perspektiv, Malin Wreder, enhetschef LO. Moderator: Maria Elsa-Salvo, Arena Opinion

13.15 – 14.00, Z-salen: I klimatkrisens spår – vad är en möjlig socialdemokratisk migrationspolitik?
Panelsamtal mellan Ulf Bjereld, ordf. Socialdemokrater för tro och solidaritet och Louise Dane, doktorand i offentlig rätt med specialisering på barnrätt och migrationsrätt

13.15 – 14.00, Katasalen: Hållbara transporter – hållbart Stockholm
Panel: Emilia Bjuggren, (s) , vice ordf. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sthlms stad, Martin Prieto Beaulieu, generalsekreterare Gröna Bilister,
Moderator: Magnus Nilsson, Gröna Folkhemmet

14.15 – 15.00, Katasalen: Hur minskar vi segregationen idag?
Seminarium: Karen Austin från Delegationen mot segregation, DELMOS, föreläser om framgångsfaktorer och stötestenar för att minska segregationen i kommunen.

14.15 – 15.00, Z -salen: Common cause – värderingar för hållbarhet
Seminarium med Pella Thiel, ekolog, ekopsykolog och ordförande för Omställningsnätverket.

15:30 – 16:15, Z -salen: Klassmedveten & rättvisemärkt klimatpolitik
Panelsamtal om hur vi fördelar vi kostnaderna för klimatomställningarna. Och vems perspektiv på kostnader och prioriteringar vägs in, vilkas röster hörs? Hur ser ansvar och möjligheter ut för företag och konsumenter och hur skapar vi rättvis klimatpolitik, både mellan generationer och globalt.
I panelen: Jennifer Cardell, SSU Göteborg, Göran Greider, chefsred. Dalademokraten, Johan Hall, utredare LO, Kalle Sundin, Gröna Folkhemmet/katalys


Socialdemokrater för tro och solidaritet arrangerar konferensen i samverkan med Tankesmedjan Tiden och Olof Palme Internationella Center. Detta innebär att SIDA, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, är delfinansiär. Sida delar inte nödvändigtvis de åsikter som framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens/författarens.


Vi fyller år, och bjuder in våra medlemmar på kalas!

Är du medlem i Socialdemokrater för tro och solidaritet? Då är du varmt välkommen att delta i förbundets 90-årsjubileum senare samma kväll, i närbelägna lokaler!

Läs mer här för information och anmälan till kvällens stora 90-årsjubileum!

Om du inte redan är medlem, skynda dig att bli det så ses vi på festen!

Bli medlem - klicka här!