Close

by

Det sekteristiska våldet har nått Eskilstuna

Juldagen 2014 har varit en smärtsam och allvarsam högtid för kristna i Mellanösternregionen. I synnerhet i Irak återstår bara en spillra av den kristna närvaron som funnits där i princip sedan den första juldagen. Det sekteristiska våld som släpptes loss efter den USA-ledda invasionen 2003 eskalerade under det gångna året med IS fördrivning av kristna från i synnerhet Mosul och nordvästra Irak. Jämfört med före invasionen, återstår idag mindre än en tredjedel av de kristna i Irak.

Inte heller Sverige är förskonat från det sekteristiska våldet. På Juldagen nådde det också Eskilstuna och mitt gamla bostadsområde Nyfors, där den somaliska moskén attackerades med en brandbomb.

Polisen har rubricerat brottet som grov mordbrand. Vi vet inte orsaken till att någon försökt elda upp moskén, men det är dessvärre en händelse som är del av ett mönster. Hatbrotten mot både muslimer och judar har ökat under det gångna året, och den här gången var det nära att det slutade med dödsoffer.

Det är också en attack på religionsfriheten. Somalierna i Eskilstuna saknar nu gudstjänstlokal. Här hoppas jag att samfunden i samarbete med Eskilstuna kommun kan bistå snabbt, för att visa att rättigheterna står starka. Lördagen 3 januari är Profetens födelsedag. Till dess bör det finnas en plats för församlingen att samlas.

Det som inträffat är uttryck för våld mot oskyldiga civila, av allt att döma för politiska syften. Det är den gängse definitionen på terrorism. Därför är det viktigt att polisen tar attacken i Eskilstuna på största möjliga allvar.

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!