Close

by

Vapen ingen vara som andra

Idag skjuter 31 direktörer från höften på DN Debatt. Jag noterar följande:

1) De verkar inte se någon skillnad mellan möbler och vapen. Fråga de vars anhöriga dött av pansarvärnsroboten Bill. Att inte förlänga det militära samarbetsavtalet visar Saudiarabien vad vi tycker om läget i landet. Ekonomiskt skulle kostnaden vara liten. Däremot skulle Sveriges anseende kring mänskliga rättigheter stärkas betydligt.

2) Situationen i landet har knappast blivit bättre. Tvärtom. Amnesty varnar för att ny lagstiftning likställer oppositionens kritik mot regimen med terrorism. Redan nu är antalet avrättade på väg att bli fler än 2014. Regimen slår allt mer aggressivt ner på nätaktivister som uppmärksammar bristen på mänskliga rättigheter.

3) Ingen erkänd forskning visar att vapenexport främjar mänskliga rättigheter i icke-demokratier, inte heller förs det fram några konkreta exempel i debattartikeln.

4) En annan diktatur som Sverige inte exporterar krigsmateriel till är Kina. Ändå går annat handelsutbyte mellan våra länder på högvarv. Varför skulle det bli annorlunda här?

5) Enligt direktörernas logik kommer Tyskland som i januari avbröt sin vapenexport till Saudiarabien få stora återverkningar på sitt handelsutbyte med andra varor och andra länder. Ännu har vi inte sett något tecken på det, men kanske har direktörerna det.

6) Det finns också ekonomiska risker med att förlänga avtalet ytterligare fem år. Även om regimen i Saudiarabien verkar sitta säkert är regionen stadd i förändring. Nya demokratiska ledare kan hålla oss ansvariga för att vi beväpnat tyranner.

7) Slutligen, att leda ett stort företag är inte samma sak som att göra kloka politiska bedömningar. Ännu väntar vi på regeringens besked i frågan. Förhoppningsvis är deras resonemang i överensstämmelse med såväl forskning som partikongressens beslut om att förhindra vapenexport till icke-demokratier.

Klas Corbelius, ansvarig för vapenexportfrågor

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!