Close

by

STS besöker Gaza

Förbundssekreterare Hans Josefsson besökte den 21-26 augusti Palestina och Israel, även Gaza. Resan gjordes tillsammans med Olof Palmes Internationella Center. Syftet med resan var bland annat att följa upp samarbetet med organisationer i området.

Hans Josefsson skriver på kvällen den 23 augusti 2016:

Jag är i Gaza. Skakad och rörd. Och nästan lite glad.

Skakad över den politiska och humanitära situationen och att på huden få känna på det ovärdiga lidande som många människor här lever i dagligen. Rörd över den gästvänlighet och värme som ändå strömmar emot mig varje gång jag kommer hit. Och nästan lite glad över den godhetens kreativitet som finns här, bortom bilden av terror och förtryck.

Men visst måste det få ett slut, hörni? Slut på folkrättsvidrig ockupation och blockad. Slut på förtryck från makthavare av olika slag. Och en början på ett nytt tidevarv, där människor av olika nationaliteter och bakgrund lever tillsammans i ömsesidig respekt utan den rädsla som orsakas av de bilder vi så ofta gör oss av ”den andre”. (Kanske gäller detta senare även oss i Sverige, eller vad tror ni?)

Väl hemkommen skriver Hans vidare, den 27 augusti:

Hemma igen efter fem dagar i Israel och Palestina varav två i Gaza. För några dagar sedan berättade jag här på Facebook om det förfärliga och omänskliga läget i Khan Yunis. Med hjälp av gryniga bilder försökte jag förmedla något av det jag såg under en eftermiddagstur i södra Gaza. Det var elände. Eländes elände. Och eländes eländes elände.

Men det finns också ett annat Gaza. Människorna förstås – de vänliga, kämpande och generösa människorna med ett ständigt ”Welcome to Gaza” på läpparna. Vackra byggnader. God mat (Fisken! Fisken!). En fantastisk utsikt över ett bedårande Medelhav. Och en strand som med rätt förutsättningar skulle slå de flesta playor jag besökt.

Under mitt besök i Gaza talade jag med Hamdi Shaqqura, chef för utvecklingsenheten på Palestinian Center for Human Rights (vars chef Raji Sourani fick Alternativa Nobelpriset – Right Livelihood Award – 2013). Hamdi menar att det finns en stor potential i Gaza – t.ex. genom jordbruk, fiske och inte minst turism.

Hamdi har rätt. Om inte om vore skulle Gaza blomstra. Som Ashkelon, Tel Aviv, Netanya eller vilken annan kustnära stad som helst i Medelhavsregionen. Hotellen skulle fyllas av turister, hamnen av båtar och marknaden av frukt. Och de badande palestinierna skulle få sällskap på stranden av turister som bidrar till ett välmående samhälle.

När den dagen kommer är du välkommen dit med mig. Vi ska dansa på gatorna (utan vapen i hand) med människor som får lön för sitt arbete, är fria att resa vart de vill och möter sina grannar som bröder och systrar på lika villkor.

Då slipper du gå den bisarra 1,5-kilometerspromenaden i inhägnad bur vid Erez, den enda gränsstationen som just nu är ”öppen” (men inte för vem som helst), utan kan passera efter sedvanlig passkontroll utan att få kroppen genomlyst och väskan uppackad.

Och jag ska bjuda på fiskmiddag på Restaurant Al Marsa!

Den 9 september intervjuas Hans Josefsson om sin resa i tidningen Aktuellt i Politiken. Där lyfter han bl a upp den frustration människor i Gaza känner över att det planerade valet skjutits upp, men också de strimmor av hopp och den potential som ändå finns.

– Det är en väldigt stor frustration hos människor, mot ledarskapet, mot blockaden, mot omvärlden, för att man har svikit Gaza. I och med det finns en stor risk för radikalisering. Ungdomar som inte vet vad de ska göra med sin frustration.

I början av oktober var det tänkt att lokalval skulle hållas i Palestina. Det har inte hållits val i Gaza på tio år.

– Man ser med förväntan fram mot det här valet och har gett sig den på att det ska genomföras i god ordning. Men folk ställer frågan vad som händer med valresultatet. Kommer det att respekteras? Vad gör omvärlden? Mycket står på spel, säger Hans Josefsson.

Läs hela intervjun här!

*****************************************************************

 

Vill du bidra till vårt demokratiutvecklingsarbete i Gaza, så kan du t ex bli månadsgivare till Internationella fonden eller ge ett engångsbelopp till Pg:718 21-3. Betalningsmottagare är Socialdemokrater för tro och solidaritet, märk betalningen Internationella fonden.

Spara

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!