Close

by

Hatet är teorin, våldet är praktiken

Flera muslimska församlingar runtom i Sverige, bland annat två församlingar i Malmö och en i Eskilstuna, vittnar nu om att de har utsatts för koordinerade trakasserier, där vitt pulver skickats i kuvert tillsammans med hotbrev. Det är ett allvarligt angrepp på religionsfriheten i hela landet och frågan måste nu prioriteras av polisen.

Det är mycket viktigt att rättsvårdande myndigheter nu skickar tydliga signaler till de extremister som ligger bakom attacken att detta kommer bekämpas med full kraft.

Vi kan inte veta vem som ligger bakom det här dådet, men det är viktigt att komma ihåg att muslimhatet är på frammarsch i hela samhället, och att vi därför har ett gemensamt ansvar att hålla rent mot hatet. Särskilt stort är det ansvaret hos opinionsbildare, vare sig de sitter på någon av landets ledarsidor eller tillhör något av riksdagens partier.

Utsattheten för hat, hot och fysiskt våld har ökat hos svenska muslimer under de senaste tio åren, och det är viktigt att komma ihåg att det inte går att dra tydliga gränser mellan hatiska ord och våldsamma handlingar: Hatet är teorin, våldet är praktiken.

Vi vet att hoten är till för att skapa rädsla och känslor av att vara ensam och utsatt. Därför vet vi också hur viktigt det är att inte stå bredvid och vara tyst. Vi står upp i solidaritet med de muslimska samfunden i Sverige, liksom för alla människors självklara rätt till sin tro och sin identitet.

Sara Kukka-Salam
Ordförande. Socialdemokrater för tro och solidaritet

Jesper Eneroth
Vice ordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!