Close

by

Ett viktigt steg mot internationell vapenkontroll

Trots misslyckandet på skärtorsdagen kan förhandlingarna i FN om ett internationellt avtal om vapenhandeln bli en framgång. En stor majoritet av världens länder – däribland även de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd – har insett att en reglering är nödvändig, vilket kan bädda för att avtalet förs till FN:s generalförsamling och antas med en betryggande majoritet redan i nästa vecka.

Det var Syrien, Nordkorea och Iran som tillsammans blockerade konsensus. Tre länder som för närvarande befinner sig i internationell isolering och på olika sätt utmanar det internationella samfundet. Det vore orimligt om dessa tre fick sätta standarden och förhindra en nödvändig reglering som resten av världen insett är nödvändig.

Palestina och Israel 072Endast 50 av 200 länder har idag reglering av vapenhandeln. Sverige har på pappret en stark reglering, även om implementeringen, inte minst under de senaste tio åren, visat på allvarliga brister. Detta är en av de viktigaste frågorna att hantera på den socialdemokratiska partikongressen i nästa vecka.

Vill det sig riktigt väl kan den socialdemokratiska partikongressens hantering av det svenska ansvaret, sammanfalla med en framgång i det internationella ansvaret.

Jag hade möjlighet att följa ATT-förhandlingarna under de första dagarna och kunde konstatera att det fanns ett helt annat politiskt momentum, jämfört med de strandade förhandlingarna i juli förra året. Förhandlingarna har hanterats seriöst och inkluderande. Den investering som gjorts under de senaste två veckorna i politiskt medvetande skall därför inte underskattas.

Peter Weiderud

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!