Close

by

Den stora tragedin är de goda människornas tystnad

På årets första dag skändades Stockholms moské genom att hakkors sprejades på dörrarna.
Denna grova rasism och islamfientlighet skapade stor förstämning hos många muslimer med krav på ett kraftfullt politiskt agerande till svar mot rasismen och till försvar för religionsfriheten.
Det är ett rimligt krav. Allt som krävs för att ondskan ska trimfera är de goda människornas tystnad. Och under mellandagarna är den politiska tystnaden talande. Regering och riksdag har, om inte ledigt, så i alla fall några dagar då verksamheten ligger lågt.
Hakkorsen på Stocholmsmoskeen är dessvärre inte en enstaka händelse. Moskeen i Fittja attackerades nyligen med grisfötter och vi har även haft exempel på moskebränder. Även den judiska församlingen i Malmö har upplevt upprepade hot och kränkningar.
Dessa återkommande övergrepp är huvudskälet till det systematiska arbete mot antisemitism och islamofobi som Socialdemokrater för Tro och Solidaritet inledde under förra året, med studiesatsningar, samtal och dialog. Vi har kommit till den smärtsamma slutsatsen att det vi såg idag inte är en enstaka händelse, utan ett utryck för en systematisk och strukturell rasism och ett hat mot människor med utgångspunkt i deras tro.
Detta måste bekämpas med kraftfulla ställningfstagande mot den typen av övergrepp som skedde i natt. Men också genom att successivt bekämpa de fördomar och den okunskap som ger en jordmån för den öppna rasismen.
Detta arbete börjar hos oss själva – var och en av oss.

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!