Close

by

#metoo: Tillsätt en sanningskommission

Det är dags att agera mot mäns övergrepp och trakasserier. En sanningskommission måste tillsättas och kvinnojourernas finansiering stärkas, skriver förbundsstyrelsen för STS i ett uttalande.

 

Tystnaden är förtryckets vapendragare. Men själva stenarna ropar, och tystnaden är bruten. Istället är det kvinnohatets trognaste stöttepelare som skälver, och det är dags att agera.

Särskilt allvarligt är det kvinnohat som samverkar med andra former av förtryck. Vi har ett särskilt ansvar att stå upp för kvinnor som är papperslösa, som rasifieras, lever i socioekonomiskt missgynnade områden, som är hbtq-personer, som kontrolleras av en patriarkalt förtryckande familj.

Inte sällan görs kvinnoförtrycket till en fråga om extremistiska eller exceptionella ideologier och attityder, och något otypiskt för Sverige eller för svenska män. Men metoo visar att förtrycket existerar överallt, och det är en orättfärdig fördelning av makt och möjligheter som grundlägger förtrycket.

Vi behöver en sanningskommission om förtrycket mot kvinnor, med särskilt fokus på ledande positioner inom kultur, idrott, religion, näringsliv och politik. Den ska ge ett nytt kunskapsläge för att genomföra nödvändiga feministiska reformer i alla delar av samhället. Både män och kvinnor kan bidra till att upprätthålla förtrycket, men det förövas i betydligt större utsträckning av män.

Därför måste vi utreda hur mansnormer förmedlas i olika kontexter och samhällsklasser, och hur de bidrar till att upprätthålla en skev maktordning.

Otrygga arbetsvillkor samvarierar med sexuella trakasserier, och kvinnor är tydligt överrepresenterade i grupper med otrygga arbetsvillkor. Arbetslivet är för de flesta svenskar det viktigaste sammanhanget i livet, näst familjen. En utredning av maktordningar som möjliggör förtryck mot kvinnor måste därför även utreda hur arbetsrätten kan stärkas.

Medan en sådan utredning pågår finns det emellertid mycket som kan göras redan idag. Kvinnojourernas finansiering måste utökas och stabiliseras. Verksamheten måste kunna bedrivas långsiktigt och utan stora personliga uttag för dem som arbetar för utsatta kvinnor.

Sverige är ett glädjande undantag i en global kontext där #metoo fått varierande genomslag. Vi är mogna för förändring, och vi är skyldiga våra barn att gripa detta tillfälle, liksom vi tackar våra mormödrar som en gång stred för och vann vår rätt att rösta. Glädjande besked om att allt fler länder och samhällen tar tydlig ställning mot kvinnlig könsstympning visar att förändring är på gång, och den måste vi ge vårt fulla stöd. Samtidigt är trafficking och sexturism ett stort internationellt problem, liksom en uppblossande slavhandel i krigens fotspår. Sverige har bundit sig vid en feministisk utrikespolitik. Det betyder att vi också måste vara villiga att sopa rent framför egen dörr.

Därför vill styrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet:

– Införa en sanningskommission i kölvattnet av #metoo, med uppdrag att granska den skeva maktordningen mellan könen på samhällslivets olika områden, med syfte att ge underlag till skarpa förslag för ett verkligt jämställt samhälle.

– Utöka och permanenta stödet till kvinnojourerna.

Comments

comments

Bli medlem - klicka här!